Zelený čaj

18. dubna 2012 v 18:55
Dala jsem se na pití zeleného čaje, povzbudím tak svoje tělo a daruji mu alespoň trochu vitamínů a živin, které z mé potravy rozhodně nedostane. Informace o zeleném čaji a můj recept k pití pod perexem :)


Zelený čaj spolu s černým čajem tvoří nejklasičtější dvojici čajů vůbec. A vlastně vůbec nejstarší, pije se už 5000 let! Ale u nás na západě pořád nepřevyšuje konzumaci čaje černého. Existuje na stovky druhů zelených čajů z různých zemí.



Co vše obsahuje?
Z hlediska léčebného působení jsou nejvýznamnější složkou zeleného čaje tzv. polyfenolové antioxidanty, které významně snižují například riziko vzniku nádorových onemocnění. Chrání i částice krevního cholesterolu a brání tak i rozvoji aterosklerotického postižení tepen (ucpání v důsledku ukládání tuků do cévní stěny).
Kromě antioxidantů obsahuje zelený čaj také kofein, teofylin, třísloviny, minerály a bílkoviny.

A co je hlavní?
V nedávné době bylo zjištěno, že zelený čaj zvyšuje denní energetický výdej a spotřebu tuků. :)

A jak zelený čaj připravovat?
Odpověď není jednoduchá, protože se u různých druhů zelených čajů může lišit.
Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-80 °C. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo.
Kvalitní listové zelené čaje lze zalévat vícekrát. Pro další nálevy lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování.
Doba louhování pro první nálev může u zelených čajů být od 30 sekund do několika minut. Opět záleží na konkrétním čaji. Při kratších dobách louhování se běžně používá větší množství čaje, než u louhování delšího.
Množství čaje pro přípravu se v Evropě odměřovalo na malé lžičky, což vedlo k zažití pojmu "čajová lžička". U kvalitních sypaných čajů s různou sypnou hmotností, velikostí listu však tento způsob není příliš spolehlivý. Vhodnější je proto odvážení čaje. Pro přípravu 1,5dl nálevu se používají 2 - 4gr čaje.


A já si připravím zelený čaj do půllitrového hrnku, kde zaliji dvě čajové lžičky. Nechám vychladnout a poté si třetinu čaje naliji do skleněného půllitru, doliji studenou vodou a přidám šťávu z poloviny menšího citronu. Je to dokonalé a vřele doporučuji :)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 I´m not perfect I´m not perfect | Web | 18. dubna 2012 v 19:06 | Reagovat

Škoda, že mi nechutná x((

2 Joella" Joella" | Web | 18. dubna 2012 v 19:10 | Reagovat

Mě třeba taky nechutnal, jeho trpká chuť, ale zachutnal mi :) s tím citronem je to opravu o něčem jiném :)
ale :D i tak to někoho nepřesvědčí :) nevadí :)

3 Mia Vengeance Mia Vengeance | Web | 18. dubna 2012 v 19:31 | Reagovat

yeea.. :) zrovna dneska sem si ho koupila :))

4 Annie Weightless Annie Weightless | Web | 18. dubna 2012 v 19:36 | Reagovat

Mám docela ráda zelené čaje s jahodami a citronovou trávou, nejsem příznivcem hořkých čajů, takže mi hned chutná více. Ovšem nevím, jestli se to dá nazývat zeleným čajem. Kdo ví, co do toho ti od Pickwicku přidávají.
Jinak, no, je mi blbě skoro pořád, když nejím. Hlavně mám černo před očima a občas se musím i něčeho chytit, jak se mi točí hlava, ale fakt jen občas :D Ale poslední dobou mám čím dál více husí kůži, i když je třeba zdánlivě teplo a já jsem teple oblečená. Nevím, jaká je v tom příčina :D
Křížaly zbožňuju, ale se zelenými jablky naprosto souhlasím! Absolutně miluju značku Granny Smith! Tak šťavnatá (a drahá :D) krásná zelená jablka! Kdysi jsem je jedla každý den, lepší než tabulka čokolády :) Já se McDonaldu v zásadě vyhýbám. Po tom, co jsem viděla, jak se cheesburger ani hranolky po měsíci na vzduchu ani nezměnily (tzn. žádná plíseň, rozklad apod.) to ve mně vyvolalo silnou nechuť :D Maximálně jejich salát bez dressingu, ale ten není vůbec čerstvý, takže nic moc no -.-

5 tobethinisin tobethinisin | Web | 18. dubna 2012 v 20:52 | Reagovat

zelený čaj je nejlepší! miluju ho, ten nikdy nechybí při mojí snídaně :D

6 tobethinisin tobethinisin | Web | 18. dubna 2012 v 20:52 | Reagovat

*snídani

7 Kate Kate | Web | 19. dubna 2012 v 6:53 | Reagovat

už delší dobu přemýšlím nad tím, že bych si ho koupila :)

8 Kaťa Kaťa | Web | 17. února 2013 v 10:58 | Reagovat

Zelený čaj je výborný... Nedokáži si bez něj den představit, vždycky mě "nakopne" po ráno... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama